Ciekawe zioła >
Bazylia pospolita
Roślina jednoroczna osiągająca wysokość 30-40 cm. Kwitnie w lipcu i sierpniu, ma silny balsamiczny zapach, dzięki któremu dawniej wchodziła do wielu kompozycji bukietowych, a obecnie w ogrodach Azji bywa sadzona w celu odstraszania mszyc.
Bazylia udaje się na każdej glebie ogrodowej, ale musi to być miejsce nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Bazylię rozmnaża się z nasion, które można wysiewać wprost do gruntu w połowie maja albo do doniczek w mieszkaniu na początku kwietnia. Rozsadę wysadza się do ogrodu po majowych przymrozkach. Rośliny powinny rosnąć w rozstawie 20x40 cm. Własne nasiona bazylii zbierane są na przełomie września i października.
Surowcem zielarskim jest ziele bazylii zebrane w pełni kwitnienia i wysuszone. Ma działanie regulujące trawienie i wiatropędne, stosowane jest w ziołolecznictwie jako składnik mieszanek i herbatek ziołowych. Największe zastosowanie ma bazylia jako aromatyczna, trochę ostra przyprawa do potraw mięsnych, rybnych, warzywnych i pizzy. Świeże listki dodaje się do zimnych sosów, majonezu, masła ziołowego, twarożku, kanapek, octu ziołowego, surówek i sałatek.